slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4

Jelenlegi hely

Kísérleti üzemi vizsgálatok, technológiafejlesztés

A hőbontásos eljárás lényege, hogy egy kettős falú reaktorban 400-600 C° hőmérséklettartományban, keverés segítségével atmoszferikus nyomáson, oxigénmentes körülmények között, abeadagolt hulladékból hasznosítható folyékony, gáznemű és szilárd halmazállapotú végtermékkeletkezik. A technológia első lépése általánosságban arra szolgál, hogy a különféle hulladékokattermikusan kezeljék annak érdekében, hogy a különféle vegyületek megfelelően felbomoljanak, azinert anyagok eltávozzanak és a hasznosítható anyagokat vissza lehessen nyerni.

A technológiában a reaktorban végbemenő hőbontás során a feldolgozandó hulladékelgázosításra kerül, ennek a bontási technológiai fázisnak eredményeképpen létrejövőgázhalmazállapotú anyag részben olajgőzökből, részben éghető gázokból áll. A gőz-gáz keverékbőlvizes szeparátorban kerül leválasztásra a nehézolaj, mely több ezt követő technológiai fázisonkeresztül (pl. tisztítás) nyeri el végleges végtermék fázisát.

A zárt ciklusú technológiában a hőbontás során elgázosodó hulladék alkotórészeire bontása soránkeletkező gázok éghető része különféle elválasztó és tisztító eljárásokat követően visszavezetésrekerülnek a reaktor kazánjába. Így a kazán működtetéséhez szükséges gáz saját forrásbólbiztosítható. A gáz kénmentesítés szükséges, a technológiához technológiai víz biztosítása nemszükséges.

A második technológiai lépés a gőztermeléssel vagy egyéb energetikai hasznosítással vanösszekapcsolva. A technológiához elő- és utókezelések is tartoznak, amely alatt pl. a hulladékelőkészítését, a maradvány kezelését, a víztisztítást vagy a füstgázkezelést értjük.

A technológia lépései:

  1. a hulladékot felaprítják,
  2. az apríték gázzal fűtött reaktortérbe kerül, ahol
  3. alacsony hőmérsékletű pirolízis során gázra, finomkoromra és vashulladékra bomlik, a termolízisgáz kondenzációja révén olaj keletkezik,
  4. a gáz éghető részét visszavezetik a reaktort fűtő kazánba,
  5. a nem éghető maradék többlépcsős tisztítóberendezésen keresztül a szabadba kerül,
  6. a finomkorom ipari nyersanyag, nehézolaj kereskedelmi termék tárolása.

 

magyar

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer